Recension av Fantomen i HD

Ovanlig vanlighet

I dagarna släpptes ett nytt nummer av ”Fabrik”, Malmötidskriften som alltid känns som en present från en kär vän. En present full av överraskningar som man vet att man kommer att tycka om redan innan man öppnat den.
Bildmaterial

Kultur. Det senaste numret med titeln ”Fantomen” är inget undantag då den är utformad som ett vikt omslag med sex lösa bilder. Här finns ingen given ordning och likt ett pussel kan man lägga bilderna hur man vill och skapa sin egen berättelse.

Men det som skiljer är att man valt att fokusera på en konstnär i stället för på flera som man brukar. Konstnären är Kim Hiorthøy och de sex fotografiska tryck som numret består av kan ses som en fortsättning på hans utställning i en Malmölägenhet i april. Jag känner igen mig från utställningen. I de mörka och grumliga bilderna finns samma känsla av välbekant lågmäldhet och den där vanligheten som ändå gör dem så ovanliga. Det skulle kunna vara ens egna bilder men det finns något i dem som gör dem till just Kim Hiorthøys. Lika tunga av närhet och intensitet som en varm sommarnatt och precis som i natten är det i bilderna lika nära till ljuset som till mörkret.

Återigen får Kim Hiorthøy mig att stanna upp och se det stora i det lilla. Något som är lätt att glömma i semestertider då luften dallrar av drömmar och förväntningar om den perfekta sommaren. Men i natt när jag skriver detta dallrar luften mest av värme och en underbar doft. Och det räcker för nu.

Karin Westeman
Publicerad 8 juli 2009 Helsingborgs dagblad